Pancakes (aka hotcakes) are pretty self explanitory. This is a basic American pancake recipe, but the variations give it a Cuban twist. Nitza also called them arepas. They're good for breakfast, snack, or really any time!
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Pancakes/Hotcakes (Flour Arepas)
Time: about 30 minutes total
Makes approximately 12-16 pancakes, depending on size
Ingredients:
1¼ cup flour
1½ tspn. baking powder
1 tbsp. white sugar
½ tsp. salt
1 egg
1¼ cup milk
2 tbsp. butter
Directions:
- Sift the flour, baking powder, sugar, and salt into a large bowl.
- Melt the butter, then whisk in the egg and milk.
- Add this to the to the dry ingredients in the bowl and mix well.
- Heat a pan over medium heat and grease with butter.
- Scoop about a quarter cup of batter in the pan.
- When the pancake begins to bubble (about a minute), flip it and cook for about 30 seconds.
- Repeat process until all the batter is used.
- Serve hot with butter and syrup, molasses, or maple syrup.
Variations:
- Spongy Arepas: Add ½ tsp. baking soda to the dry ingredients in the basic recipe. Use only one cup of milk instead and add ¼ cup vino seco (cooking white wine). Separate the egg white and yolk and use the yolk in the batter. Beat the egg whites to stiff peaks and fold it in as the final ingredient. Cook as normal.
- Arepas with Nuts: Add ¼ cup chopped nuts to the basic recipe.
- Arepas with Rice: Add a cup of cooked rice that has soaked in milk the night before to the basic recipe.
- Cheese Arepa: Add ½ cup grated Patagrás Hacienda (a Cuban brand of cheese. Similar to gouda or swiss cheese) to the basic recipe.
- Ham Arepa: Add ½ cup ground sweet ham to the basic recipe.
Notes & Comments:
- If you want to make the batter thinner, add a little bit more milk
- If you want to make the batter the night before, add an extra teaspoon of baking powder.
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Receta Original:
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PANCAKES Y HOTCAKES (Arepas)
Deliciosas tortas de harina propias para el desayuno, merienda o comida informal.
1¼ taza de harina
1½ cdta. polvos Royal
1 cda. azúcar blanca
½ cdta. de sal
1 huevo
1¼ taza de leche
2 cdas. mantequilla
Cierna la harina con el Royal, azúcar y sal. Bata el huevo con la leche y mantequilla derretida. Añádalo a la harina y mézclelo todo bien. Vierta la mezcla por cucharadas sobre una plancha caliente engrasada con mantequilla. Cuando empiece a burbujear vírela para que se dore del otro lado. Use aproximadamente un cuarto taza de mezcla para cada torta. Si desea que queden mas finitas aumente la cantidad de leche. Salen aproximadamente 16. Sírvalas calientes con mantequilla y almíbar, melado o sirope de maple.
Si desea dejar la mezcla preparada de antemano aumente la cantidad de polvos Royal a dos cucharaditas.
Variaciones:
- Arepas esponjosas: A la receta básica, añada media cucharadita de bicarbonato con los ingredientes secos. Use solo una taza de leche a la cual debe añadir un cuarto taza de vino seco para que se corte. Bata la clara a punto de nieve y añádala como último ingrediente.
- Arepas de nueces: Añada a la receta básica un cuarto taza de nueces picaditas.
- Arepas de arroz: Añada a la receta básica media taza de arroz cocinado remojado desde le noche anterior en leche.
- Arepa de queso: Añada a la receta básica media taza de queso Patagrás Hacienda rallado.
- Arepa de jamón: Añada a la receta básica media taza de jamón dulce molida.
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