In most Latin-American countries, manjar blanco is synonymous with the creamy dulce de leche. However, Cuban manjar blanco is more like an eggless natilla. It's very tasty and a quick dessert to make!
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Manjar Blanco
Time: approximately 20 minutes
Makes 4 servings
Ingredients:
2¼ cups whole milk
1 cinnamon stick
1 quarter-sized slice of lime rind
¼ tsp. salt
3 tbsp. corn starch
½ cup white sugar
1 tsp. vanilla
- Pour two cups of milk, a cinnamon stick, lime rind, and salt into a saucepan.
- Bring to boil on high heat and remove from heat immediately. Remove the cinnamon stick and lime rind.
- In a small bowl, mix the remaining ¼ cup milk and corn starch into a slurry.
- Pour the cornstarch slurry and sugar into the hot milk.
- Bring to medium heat and and stir consistently until it thickens.
- Remove from heat and mix in the vanilla.
- Pour into a serving bowl, or individual cups, and refrigerate until cold.
- Powder with cinnamon and serve cold.
Variations:
- Manjar Blanco Meringue: Beat 2 egg whites, 4 tsp. sugar, and the vanilla. After the step when the custard thickens, fold in the meringue. Serve in a large bowl or tall cups.
- Almond Manjar Blanco: After adding the sugar, mix in ½ cup toasted almonds, ground or sliced.
- Coconut Manjar Blanco:
Use 1 cup coconut milk and 1 cup whole milk instead. If you like, mix in grated coconut before chilling and garnish with toasted coconut.
- Manjar Blanco with Fruit: Mix in approximately ½ cup fruit (canned, raisins, etc.) before chilling.
- Manjar Alaska: Once chilled, top with meringue and toast under a broiler or with a torch.
- Manjar Blanco Brulée: Once chilled, sprinkle the top with sugar. Caramelize it with a torch or under a broiler
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Receta Original:
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MANJAR BLANCO
2¼ tazas leche
1 ramita de
canela
1 pedazo cáscara de limón
¼ cdta. sal
3 cdas. de maicena
½ taza de azúcar
1 cdta. de vainilla
Hierva dos tazas de leche con canela, cáscara de limón y sal. En el resto de la leche deslía la maicena, échele la leche caliente y el azúcar. Cocínelo a fuego mediano revolviendo constantemente hasta que espese. Añada la vainilla. Viértalo en una dulcera o platicos individuales. Polvoréelo con canela si lo desea. Sírvalo bien frío. Da 4 raciones.
Variaciones:
· Manjar Blanco Espumoso: Cuando ya esté espeso añádale 2 claras batidas con 4 cucharadas de azúcar, la vainilla y viértalo en las dulceras o copas altas.
· Manjar Blanco de Almendras: Al añadir el azúcar agréguele ½ taza de almendras tostadas molidas o picaditas.
· Manjar Blanco de Coco: Use 1 taza de leche de coco y 1 taza de leche de vaca. Añádale coco rallado a gusto antes de servirlo y adórnelo si lo desea con coco tostado.
· Manjar Blanco con Frutas: Añádale aproximadamente ½ taza de frutas en conserva, pasas, etc. antes de servirlo.
· Manjar Alaska: Después que esté frío cúbralo con merengue y póngalo en el horno hasta que ser dore el merengue.
· Manjar Blanco Planchado: Después que esté frío polvoréelo con azúcar y plánchelo con una plancha o salamandra caliente igual que las natillas.
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