Manjar Blanco


In most Latin-American countries, manjar blanco is synonymous with the creamy dulce de leche. However, Cuban manjar blanco is more like an eggless natilla. It's very tasty and a quick dessert to make!


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Manjar Blanco


Time: approximately 20 minutes

Makes 4 servings


Ingredients:

2¼ cups whole milk

1 cinnamon stick
1 quarter-sized slice of lime rind

¼ tsp. salt

3 tbsp. corn starch

½ cup white sugar

1 tsp. vanilla

 


Directions:

  • Pour two cups of milk, a cinnamon stick, lime rind, and salt into a saucepan.
  • Bring to boil on high heat and remove from heat immediately. Remove the cinnamon stick and lime rind.
  • In a small bowl, mix the remaining ¼ cup milk and corn starch into a slurry.
  • Pour the cornstarch slurry and sugar into the hot milk.
  • Bring to medium heat and and stir consistently until it thickens.
  • Remove from heat and mix in the vanilla.
  • Pour into a serving bowl, or individual cups, and refrigerate until cold.
  • Powder with cinnamon and serve cold.

 

Variations:

  • Manjar Blanco Meringue: Beat 2 egg whites, 4 tsp. sugar, and the vanilla. After the step when the custard thickens, fold in the meringue. Serve in a large bowl or tall cups.
  • Almond Manjar Blanco: After adding the sugar, mix in ½ cup toasted almonds, ground or sliced. 
  • Coconut Manjar Blanco: Use 1 cup coconut milk and 1 cup whole milk instead. If you like, mix in grated coconut before chilling and garnish with toasted coconut.
  • Manjar Blanco with Fruit: Mix in approximately ½ cup fruit (canned, raisins, etc.) before chilling. 
  • Manjar Alaska: Once chilled, top with meringue and toast under a broiler or with a torch. 
  • Manjar Blanco Brulée: Once chilled, sprinkle the top with sugar. Caramelize it with a torch or under a broiler

 





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Receta Original:

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MANJAR BLANCO

 

2¼ tazas leche

1 ramita de canela
1 pedazo cáscara de limón

¼ cdta. sal

3 cdas. de maicena

½ taza de azúcar

1 cdta. de vainilla

 

Hierva dos tazas de leche con canela, cáscara de limón y sal. En el resto de la leche deslía la maicena, échele la leche caliente y el azúcar. Cocínelo a fuego mediano revolviendo constantemente hasta que espese. Añada la vainilla. Viértalo en una dulcera o platicos individuales. Polvoréelo con canela si lo desea. Sírvalo bien frío. Da 4 raciones.

 

Variaciones:

·      Manjar Blanco Espumoso: Cuando ya esté espeso añádale 2 claras batidas con 4 cucharadas de azúcar, la vainilla y viértalo en las dulceras o copas altas.

·      Manjar Blanco de Almendras: Al añadir el azúcar agréguele ½ taza de almendras tostadas molidas o picaditas.

·      Manjar Blanco de Coco: Use 1 taza de leche de coco y 1 taza de leche de vaca. Añádale coco rallado a gusto antes de servirlo y adórnelo si lo desea con coco tostado.

·      Manjar Blanco con Frutas: Añádale aproximadamente ½ taza de frutas en conserva, pasas, etc. antes de servirlo.

·      Manjar Alaska: Después que esté frío cúbralo con merengue y póngalo en el horno hasta que ser dore el merengue.

·      Manjar Blanco Planchado: Después que esté frío polvoréelo con azúcar y plánchelo con una plancha o salamandra caliente igual que las natillas.



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